Bezlepkový a bezlaktózový mrkvový koláč

 

Ingredience:

- 5-6 větších mrkví nastrouhaných najemno
- 1 hrnek mléka bez laktózy
- 1 hrnek pohankové mouky
- 0,5 hrnku kokosové mouky
- 0,5 hrnku kokosového cukru Purasana
- 0,5 hrnku rozpuštěného kokosového oleje Purasana
- 150 g slunečnicových semínek (50 g umixovat najemno)
- 100 g kešu ořechů umixovaných nahrubo
- 100 g sušených brusinek
- 4 celá vejce
- 1 kypřicí prášek s vinným kamenem
- 1 kávová lžička skořice, špetka muškátového oříšku
- Odměrka vegan proteinu Purasana

Krém:

- 3x tvaroh bez laktózy
- 2x pudink bezlepkový
- 500 ml mléka bez laktózy
- Odměrka vegan proteinu Purasana
 

 

Postup:

Nejprve si nastrouháme veškerou mrkev na jemném struhadle. Přidáme k ní olej, mléko, vejce a kokosový cukr, a zamícháme. K této směsi postupně přidáme protein, skořici, muškátový oříšek a kypřící prášek. Nakonec vmísíme rozmixované ořechy, brusinky a semínka.

Připravené těsto nalijeme do dortové či koláčové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme cca 30 - 45 minut, nejprve prvních 10 minut při 150 °C a poté zvýšíme na 180 °C a dopékáme do té doby, dokud se nám nebude těsto lepit na špejli.

Krém si připravíme tak, že si nejprve uvaříme hustý pudink z mléka a pudinkové prášku dle návodu na obalu, ale pouze z 500 ml mléka. Necháme vychladnout. Dále ručním mixérem ušleháme tvaroh společně s libovolným sladidlem (erythritol, xylitol, kokosový cukr či medem.

K tvarohu přidáme hotový pudink, protein a postupně ušleháme hustý krém. Korpus rozkrojíme dle libosti a plníme krémem. Tím potřeme i řezy zvenku a zdobíme dle libosti. Např. posypeme konopnými semínky. Dobrou chuť:)