Na rozkvas bude třeba:
- 100 g žitné chlebové mouky
- 100 ml vody
- lžíce kvásku
Na chleba bude celkem třeba:
- 300 g špaldové hladké mouky
- 300 g žitné chlebové mouky
- 400 ml vody
-
- lžička drceného kmínu
- lžička soli
- 30 g chia semínek
- tip - 50 g slunečnicových semínek
Den předem si připravte rozkvas smícháním mouky, vody a kvásku. Nechte zakryté přibližně 12 hodin v pokojové teplotě pracovat.
Druhý den si smíchejte mouky na chléb, kmín a sůl. Přidejte vodu i rozkvas a nechte v robotu vypracovat těsto. Ideálně deset minut při nízkých otáčkách.
Vypracované těsto nechte v míse zakryté kynout přibližně hodinu, opět v pokojové teplotě.
Poté do těsta vmíchejte chia semínka a přidejte klidně i další semínka nebo oříšky, které máte rádi.
Následně vykynuté těsto přendejte do formy na chlebíček, vyložené pečícím papírem, a nechce ve formě kynout přibližně čtyři hodiny.
Poté si předehřejte troubu na 230 stupňů a dejte chléb péct. Chléb ve formě buď pořádně oroste vodou a nebo si dejte na spod trouby kastrůlek a do něj nalijte přibližně 60 ml vody, aby se trouba zapařila.
Chléb pečte přibližně 40 minut.