Čočkové koule s rajčatovou omáčkou
3 porce
Čočkové koule
- 200 g čočky
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje + na potření
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce lněného semínka
- 4 lžíce vody
- 2 lžičky kurkumy
- 1 lžíce rýžového proteinu
Omáčka
- 1 cibule
- 2 plechovky krájených rajčat
- 1 česnek
- 1 lžičk provensálského koření
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
Čočkové koule
Nejprve si propláchněte čočku v teplé vodě a poté ji dejte vařit do měkka.
Dále si na pánvi rozehřejte tři lžíce olivového oleje a osmahnete na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne cibulka chytat barvu, přidejte nadrobno nakrájený stroužek česneku a nechte velmi krátce orestovat. Jakmile je čočka uvařená, slejte ji a smíchejte s cibulkou. Směs nechte vychladnout.
Mezi tím, co směs chladne, dejte si do misky 2 lžíce lněných semínek a přidejte 4 lžíce teplé vody.
Po vychladnutí přidejte do směsi lněná semínka, rýžový protein a kurkumu. Celou směs rozmixujte tyčovým mixérem a z kaše vytvořte malé kuličky, které dejte na plech vyložený pečícím papírem. Kuličky ještě před pečením potřete olivovým olejem a vložte do vyhřáté trouby na 200°C a pečte 30 minut. Po upečení nechte chvilku vychladnout. Kuličky se zpevní a nebudou tak křehké.
Omáčka
Na pánvi rozehřejte tři lžíce olivového oleje a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile cibulka začne chytat barvu, přidejte nadrobno nakrájený česnek. Chvilku orestujte a poté přidejte pokrájená rajčata, prolisovaný česnek, lžičku soli a lžičku provensálského koření. Necháme chvilku povařit a přikryjeme pokličkou. Podávejte s vařenými těstovinami.
Dobrou chuť:)