Batátový krém (4 porce)
1 větší batáta (cca 800g)
2 větší mrkve
1 cibule
1 stroužek česneku
olivový olej
sůl
na špičku nože mletého římského kmínu
na špičku nože chilli
půl lžičky kurkumy
cca 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
200 ml smetany
konopná semínka a kmínový olej na ozdobu
Postup:
Předehřejte si troubu na 200°C. Mezitím si očistěte a nakrájejte mrkve a batát. Zeleninu dejte na plech, nebo do zapékací nádoby, osolte a zakápněte olivovým olejem. Zeleninu nechte péct, do změknutí - cca 40 minut.
Když máte zeleninu upečenou, v hrnci si osmahněte cibuli a jeden stroužek česneku (ten přidejte do hrnce až později, aby se nespálil), přidejte upečenou zeleninu, koření a zalijte vodou nebo vývarem. Krátce povařte. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, nařeďte smetanou. Nakonec stačí polévku dochutit solí.
Polévku podávejte s konopnými semínky a pár kapkami kmínového oleje.
Tip: Přidejte do polévky vařené fazole, polévka vás zasytí ještě víc.