Na přípravu zbruba 20 kuliček budeme potřebovat:
Kuličky
- 500 g vařených fazolí
- 150 g jemných ovesných vloček
- 1 lžičky římského kmínu
- lžička zázvoru
- lžíce kolagenu
- sůl
- 4 lžíce oleje
Brusinková omáčka
- 200 g brusinek
- šťáva z jednoho velikého pomeranče (cca 100 ml)
- lžička pomerančové kůry
- sůl
- 200 ml červeného vína
- 100 ml vody
Postup na fazolové kuličky
Vařené fazole rozmixujte tyčovým mixérem do kaše. K fazolím přidejte jemné ovesné vločky, římský kmín, zázvor, kolagen, sůl a olej. Vše smíchejte v kompaktní těsto. Pokud se vám těsto zdá moc suché, můžete přidat lžící nebo dvě vody. Těsto nechte aspoň 10 minut odležet. Poté by mělo pěkně držet při sobě, nelepit a měly by z něj jít krásně vytvarovat kuličky.
Hotové kuličky položte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200°C a nechte je péct 25 minut.
Postup na brusinkovou omáčku
Sušené brusinky namočte aspoň na 10 minut do teplé vody. Mezitím si vymačkejte pomeranč a nastrouhejte kůru. Slijte brusinky a vložte do rendlíku, přidejte pomerančovou šťávu, kůru, víno a vodu. Vše svažte tak, dokud se všechen alkohol nevyvaří. Celou omáčku rozmixujte do hladka a následně dosolte.
Hotové koule servírujte s brusinkovou omáčkou, skvělá příloha jsou pečené brambory.