Přinášíme vám ty nejhezčí recepty z vánoční soutěže
Kokosové kuličky
Ingredience:
- 150 ml strouhaného sušeného kokosu
- 1 a půl lžičky mléka (kokosového, nebo mandlového,...)
- 1 lžíce javorového sirupu (agáve či jiného sladidla)
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce kokosového másla (nebo mandlového, kešu, arašídového, slunečnicového másla...)
Postup:
Smícháme si kokos a mléko v misce, aby kokos lehce navlhl (opravdu víc mléka nepřidávejte). Do hrnku dáme kokosový olej a kokosové máslo (nebo jiné) a dáme jej na chvíli povolit do vodní lázně (pouze na nízký stupeň, aby hmota povolila). Ke kokosu přilijeme olej s máslem a přidáme javorový sirup (nebo sladidlo dle chuti). Rukama z těsta tvarujeme malé kuličky, které skládáme na podnos a pak vložíme do lednice ztuhnout. Pokud se těsto až moc lepí, přisypeme ještě trochu kokosu.
Palačinky z pohankového mléka
Ingredience:
- 500ml pohankového mléka (smíchat 500 ml. vody se 4 lžícemi sušeného pohankového mléka)
- 1,5 hrnku hladké mouky,
- 2 žloutky,
- špetku soli, špetku jedlé sody,1 malou lžičku fruktózy
Postup
Vše vymíchat na hladkou hmotu,nechat odstát 15 min.potom smažit na rozpálené pánvi jen lehce potřené olejem z obou stran. Hotové potíráme džemem (nejlépe bez přidaného cukru) smotané můžeme přelít medem.
Čokoládové crinkles
Ingredience
- 60g masla,
- 100g cukru krystal
- lzička prášku do pečiva
- 2 vejce
- 225g hladké mouky
- 225g čokolády
- špetka soli
Postup:
Ve vodní lázní rozpustíme čokoládu s máslem, mezitím vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme lehce vychladlou čokoládu a ještě chvíli šleháme. Po troškách přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto propracujeme v rukách (pokud lepí, přidáme mouku), zabalíme do fólie a necháme do druhého dne (nejméně však tři hodiny) odležet. Z těsta tvarujeme kuličky, které obalujeme napřed v cukru krystal a pak v cukru moučkovém. Pečeme asi 12 minut při 170°C.
Kokosové cukroví
Ingredience:
- 300g hladké mouky
- 250g másla
- 125g kokosu
- 100g cukru
- 1 žloutek
Že všeho nejdříve zpracujeme těsto - to buď vykrajujeme nebo použijeme strojek. Pečeme na 220°C cca 9-10minut. Cukroví je moc dobré, může se zdobit čokoládou, mi ho však máme rádi jen takto. Dobrou chuť!