Doplněk stravy
Vitamín K v bioaktivní formě - vitamín K1. 1 kapsle obsahuje 50 ug vitamínu K1. Vlastnosti vitamínu souvisejí se srážlivostí krve a s metabolismem vápníku.
Existují tři typy vitamínu K1. K1 je získáván z jídla, K2 je produkován střevními bakteriemi a K3 je syntetická forma. Vitamín K1 (fylochinon) je v tuku rozpustný vitamín nacházející se zejména v listové zelenině jako je kapusta, špenát, brokolice nebo růžičková kapusta. Jeho jméno odráží jeho výskyt, "phyllo" znamená v řečtině listy. Vitamín K objevil v roce 1929 dánský vědec Henrik Dam.
Pokud chceme užívat vápník souvislosti se stavem kostí a zubů, měli bychom zároveň užívat i vitamín K a vitamín D. Velmi dobrým přirozeným zdrojem vitamínu K (konkrétně K2) jsou fermentované produkty jako natto, tempeh nebo kimchi.
Povolená zdravotní tvrzení podle Nařízení Evropské komise č. 432/2012: Vitamin K přispívá k normální srážlivosti krve / Vitamin K přispívá k udržení normálního stavu kostí.